Hur hanterar man ett mörkt förflutet?

Häromdagen landade följande i inboxen:

Måste först och främst säga att jag är smått överlycklig över att ha hittat din blogg; den är en sån källa till inspiration – du får mig att vilja bli en bättre människa! Men det är just detta jag har en fråga om. Om man nu jobbar mot att bli den personen man vill bli, hur hanterar man den man har varit? Om man har gjort saker, betett sig på vissa sätt, som man ångrar och skäms över? Jag är fast i sånt tänkande nu – jag vill sträva framåt för jag är inte nöjd med den jag har varit och till viss del fortfarande är, men skamsenheten över mitt forna jag hindrar mig hela tiden. Jag vill på något vis ge upp, för att jag inbillar mig att folk aldrig kommer att ta mig för “det nya jag” utan bara kommer minnas den gamla, “fel” jag.

Kort sagt – hur accepterar man, och släpper taget, om det som varit? Hur brottas man med känslorna om att det är “för sent” att ändra sig?

Svar: Det första du måste göra är förstå skillnaden mellan skam och skuld. Skam är kontraproduktivt, kedjar fast en vid problemet och tillåter ingen positiv utveckling. Skuld innebär att man tar ansvar för det man gjort, ersätter skadorna så gott det går och låter bli att upprepa samma misstag.

Att ta ansvar innebär inte alltid att man letar upp personer man gjort illa och ber om förlåtelse rakt ut. Det handlar framför allt om att förlåta sig själv. Det ger dig frihet och styrka att leva i enlighet med den person du vill vara idag och som följd kommer även din omgivning att dra nytta av din positiva energi. Att rätta tidigare misstag är varken möjligt eller nödvändigt. Vi lever ju inte längre då, vi lever NU. Så det är NU man har valet att leva mer harmoniskt eller inte.

Att förlåta sig själv blir enklare när man inser att det fanns goda orsaker till att man handlat på det sätt man gjorde. Alla beslut man fattar är nämligen perfekta utifrån den kunskap, mognadsnivå och situation som man förfogar över just då. Annars skulle man ju göra annorlunda val. Därför finns det ingen logisk orsak att ångra något man gjort.

En annan aspekt av det här med förlåtelse är att se till den större helheten. Precis som på gymmet där man inte “skonar” kunderna från fysisk ansträngning behövs “personliga tränare” även i övriga livet, dvs. människor som ställer en inför olika utmaningar och således ger en möjlighet att uppleva sin styrka. Rent ytligt betraktas sådana personer som “dåliga” men på ett högre plan tillför de minst lika mycket nytta som andra. Nu menar jag inte att man avsiktligt ska orsaka andra smärta men om man till följd av egen obalans har gjort det måste man acceptera att även detta hade sin mening.

Den enda dödssynd du kan begå är att inte älska dig själv. Det finns inget “nytt jag”. Du är samma person som tidigare och kommer alltid att vara det. Den personen är perfekt och förtjänar din villkorslösa kärlek. Det nya är att du har utvecklats så att du inte känner dig bekväm med ett beteende som hade en funktion tidigare. Förändra det och tillför omgivningen nytta på ett sånt sätt som känns bra för dig idag.

Låt oss nu komma till den enklaste delen av ditt problem, det som handlar om hur andra ser på dig. Sanningen är att omgivningen projicerar tillbaka dina egna åsikter. Du har alltså makten att ange ditt eget värde. När man har förlåtit sig själv slutar man automatiskt upp med att bestraffa sig genom att låta andra behandla en illa. Inse att ingen mår bättre av att du plågas, börja respektera dig själv och acceptera inget mindre av andra. De som vill umgås med dig har inget val än att leva upp till dina förväntningar.

Jag tycker också att du ska gå ett steg längre.

Ett brokigt förflutet är perfekt att bygga sitt personliga varumärke på. Skulle du verkligen vilja vara någon som levt ett händelselöst liv utan några utmaningar? Personligen är jag mycket mer intresserad av att umgås med människor som gått genom eld och vatten och samlat på sig livserfarenhet. De har ofta mycket mer djup än såna som levt medelmåttigt och korrekt. Och jag är inte ensam. De allra flesta fascineras av människor med invecklad livshistoria – om den framställs på rätt sätt. Hemligheten är att avslöjar pikanta detaljer med stolthet istället för att be om ursäkt för delar av dig själv. Det är fullt möjligt att kritisera sitt tidigare beteende samtidigt som man är jättestolt över det.

Paketera därför ditt förflutna fint och förvandla det till en konkurrensfördel som “tråkiga” personer saknar. Förutom beundran kommer du dessutom att få förmånen att vara till stöd och hjälp för såna som befinner sig i samma situation som du gjorde. På tal om att betala tillbaka skulder… Kom ihåg: det går inte att ändra på sånt som varit – men det går alltid att skriva ny historia. Första dagen av ditt blivande förflutna är idag. Skapa nu det som du gärna vill se tillbaka på i framtiden.

PS. Jag har själv inte varit någon ängel i mitt tidigare liv, och är inte det nu heller. Däremot är jag dålig på att ångra sånt jag gör eller inte gör. Det finns saker jag rent teoretiskt tycker att är omoraliska och felaktiga men som jag ändå godkänner hos mig själv av ren egoism i vetskap om att naturen alltid uppehåller perfekt balans och ser till att alla får vad de behöver oberoende av någon annan. Denna filosofi hjälper mig att acceptera konsekvenserna av mina val på ett ödmjukt sätt samtidigt som jag alltid försöker göra det bästa av dem. Funkar utmärkt. :)

7 comments
 1. Underbart inlagg!! Massor av tankvardheter, inte minst att det alltid finns en anledning till att man handlar som man gor, darfor ska man inte vara for hard mot sig sjalv i efterhand. Jag har heller inte varit nagon angel… Ar ocksa glad over att jag hittat din blogg :-)

 2. Men åh! Det här har jag gått & ältat & funderat intensivt på i flera månader så ditt inlägg var väldigt passande! Jag har gjort så himla mycket dumt att jag nu totalisolerat mig & vägrar gå ut för att jag känner mig hatad av hela stan. Vet inte vad jag ska göra åt det riktigt.

 3. Karin: Tack! Man ska vara jättesnäll mot sig själv. Hur skulle man annars skapa resurser att vara snäll mot andra? Och vem ska skydda en mot omvärlden om inte man själv? Best friends 4-ever är det som gäller! :-)

  Anonym: Inget är så gammalt som gårdagens nyheter. Det som har hänt är garanterat störst i ditt eget huvud.

  Om det finns någon att be om ursäkt, gör det. För övrigt finns det absolut inget du kan göra – och därför finns det ingen orsak att fastna i det förflutna. Skratta åt dina dumheter, börja älta tidigare framgångar och fortsätt framåt i livet som om inget hänt. Att fängsla sig själv är inte ett alternativ och ingen människa mår bra av att du lider!

  Istället för att fokusera på sånt du är rädd för och inte vill att ska hända – fokusera på det du vill ha ut av livet nu. Det hjälper till att distrahera dig från det förflutna och skapar en ny lycklig historia. Lycka till! :-)

 4. Ah, lika kloka ord som alltid.. Tack! Du är en riktig mentor :)

  Jag ska spara det här inlägget så jag kan ta fram det & påminna mig själv när förflutetångesten kommer smygandes!

 5. TACK för detta fantastiska inlägg. Det ska sparas, printas ut och läsas så ofta det behövs, tills jag helt har anammat och kan tillämpa de här tankarna, idéerna och förhållningssätten. Många gånger med andra ord… :)

Comments are closed.