Kan man rätta till sitt livs misstag?

Hej Irina! Jag läser din blogg och tycker du är fantastiskt inspirerande och att dina inlägg ger glädje i vardagen! Jag undrar om du har någon åsikt angående vad man ska göra om man ångrat beslut man fattat. Jag dumpade min pojkvän för några månader sedan för att jag tyckte att vårt förhållande saknade spänning och att det var saker jag störde mig på hos min kille. Jag var övertygad om att jag gjorde rätt som gjorde slut. Vi hade varit tillsammans i fem år. Men nu ångrar jag mig och kan inte se ett liv utan honom och vet inte hur jag ska göra för att få honom tillbaka. Jag har insett att de små detaljerna jag störde mig på är betydelselösa. Han är tveksam och känner sig sviken, men jag är olycklig och vill gottgöra allt. Det känns som att jag begått mitt livs misstag. Hur skulle du hantera detta?

Svar: Tack för brevet och de vänliga orden! :) Jag tror inte att det var några små detaljer du störde dig på. Även om man ofta kan lista ett flertal delorsaker till varför man inte längre trivs med sin partner finns det i grunden endast en stor: att man själv har utvecklats, satt upp nya mål och hittat nya saker man vill uppleva och att man därefter märker att partnern som passade ihop med ens tidigare drömlivsstil inte passar in i den nya.

Det är möjligt att du under tiden som gått sen uppbrottet har insett att du inte vill ha det du trodde att du ville – men det finns ändå inget att “gottgöra”. Du gjorde nämligen det enda rätta utifrån den situation du befann dig i just då. Ditt beslut handlade endast om dig själv och var inte tänkt att såra din partner även om han i praktiken känner sig sårad. Samma sak gäller också åt andra hållet. Som du minns fanns det inget din kille kunde göra för att ändra ditt beslut, på motsvarande sätt finns det ingen möjlighet för dig att kontrollera hans fria vilja nu. De goda nyheterna är att du inte behöver göra det för att vara lycklig.

Vad du egentligen önskar dig är någon som framkallar känslor av kärlek och någon du kan fokusera all denna kärlek på. Just nu tror du att det endast är ditt ex som kan få dig att må så där bra men det är fel. Du kan inte “äga” någon specifik person, däremot har du ALLTID tillgång till en källa som förser dig med allt du behöver för att må bra. Så fort du släpper taget om tvivel, rädsla och oro (något som din nuvarande relation med exet ger upphov till) frigör du utrymme för det du egentligen är ute efter – i praktiken en ny relation som troligtvis blir ännu bättre.

Om jag befann mig i din situation skulle min actionplan se ut så här:

1. Göra det enda som står i min makt: tala om för killen att jag saknar honom och vill ha ett förhållande med honom utifrån de personer vi är idag.
2. Glädja mig över resultatet oberoende av vad han svarar eftersom jag nu har gjort mitt och kan släppa ämnet.
3. Göra klart för mig själv vilken känsla jag vill få ut av mitt nästa förhållande (oberoende med vem det blir) och fortsätta framåt i trygg vetskap om att jag kommer att få precis det jag önskar mig.

Varken mer eller mindre.

Det finns en sak till du bör veta, även om du kanske inte förstår vikten och betydelsen av den just nu: inget hindrar dig från att älska ditt ex. Det spelar alltså ingen roll vad han tycker om dig, hur ofta ni ses och vilka andra personer ni träffar – du kan älska honom i alla fall. När man uppnår tillståndet av villkorslös kärlek (= villkorslöst välmående) uppnår man samtidigt en känsla av trygghet och frihet. Man förstår att ingen kan kontrollera ens känslor och att ingen kan ta något ifrån en, vilket i sin tur leder till en mycket mer avslappnad attityd i kommande relationer. Det här är makt i sin allra positivaste form.

Jag hoppas att mina rader gav upphov till nya tankegångar och att du snart får uppleva resultatet av dina drömmar. Lycka till! :)

8 comments
  1. Tack Irina! Så tänkvärt och klokt! Du har verkligen en förmåga att gjuta mod i folk.

  2. Jag älskar det här med att älska folk utan att kräva något av dem, man känner sig så fri och lycklig, och responsen är bara bra. Ju mera man ger, destu mera får man tillbaka.

    Då man upptäcker att man vill äga någon, påverka hans/hennes liv eller ändra på honom/henne, då handlar det inte längre om kärlek…

  3. Exactly. Då handlar det om rädsla och med den som utgångspunkt kan man omöjligt hamna på något bra ställe.

  4. Precis vad jag behövde höra just nu. Jag har nu gjort mitt och kan släppa det gamla och gå vidare. Mitt ex gjuter in rädsla i mig med alla medel, men efter att jag läst ditt svar på läsarfrågan och kommentarerna blev jag lugn och förstod att jag verkligen gjorde rätt som lämnade honom. Nu kan jag gå vidare och jag VET att jag kommer att få precis det jag önskar mig ut min nästa relation.

  5. Grattis! :-) Vad bra att du känner dig bättre. Kom ihåg, ditt ex kan inte skrämma dig om inte du väljer att bli skrämd. En människa som försöker spela på ens egen osäkerhet är inte en auktoritet och du mår garanterat bättre av att umgås med såna som lyfter fram dina bästa sidor. Lycka till!

Comments are closed.