Hur går man vidare efter en förlust?

Hej Irina! Äntligen har jag tagit mig mod till denna fråga. I våras förlorade jag en person, som liksom höll upp mitt liv, i cancer. Mitt liv har fastnat; finns det något sätt man kan använda attraktionslagen på eller andra tankesätt för att bara få gå vidare?

Svar: Hej på dig och tack för ditt brev! Om det här hade varit en traditionell frågespalt skulle jag inleda med att uttrycka mina djupaste sympatier över att du har förlorat en närstående person. Jag skulle vidare bekräfta att din situation är jättejobbigt och att det inte finns så mycket man kan göra, livet är tufft helt enkelt. Därefter skulle jag uppmana dig att kämpa på i alla fall, dela med dig av din sorg med alla dina vänner och lära dig leva med smärtan.

Det skulle inte hjälpa dig det minsta. Här får du det som du egentligen är ute efter.

Orsaken till att du tappat fotfästet

Den underbara känslan av kärlek, trygghet och glädje vi känner när vi umgås med någon vi älskar beror på att personen i fråga fokuserar på den allra bästa delen av oss och att vi, genom att influeras av denna energi, börjar göra samma sak. Vi lever bokstavligen upp till hennes förväntningar och då, eftersom dessa råkar sammanfalla med vad vår egen själ önskar, uppstår den slags harmoni du upplevde tidigare.

Att känna stor gemenskap med någon som bekräftar vår naturliga kärlek till oss själva är helt normalt, problemet är att vi med tiden börjar associera personen med vårt välmående så mycket att vi plötsligt får för oss att det är hon som skapar det. Vi blandar ihop inspirationskällan med konstnären. Det första du behöver inse är att det var du själv som skapade din glädje under den tid ni umgicks. Den förmågan finns kvar hos dig och kommer att funka normalt så fort du känner dig redo att öppna dig för nya källor till inspiration.

Men att känna sig redo… hur hamnar man där? Det var det du menade med din fråga, eller hur? Svaret är: genom att sluta fred med sin nuvarande verklighet.

Livet sett ur dödlig synvinkel

Det finns troligtvis flera orsaker till att du har svårt att finna ro men om ditt inre motstånd till att personen du älskar togs ifrån dig är en av dem, kan följande information kanske ge upphov till nya tankemönster:

Energi är evig och därför inte begränsad till en kort, fysisk existens. Vår fysiska död innebär i praktiken att den del av vårt medvetande som varit fokuserad i vår fysiska kropp dras tillbaka och återförenas med det större icke-fysiska medvetandet som hela tiden varit en del av oss – det som kallas vår själ.

Beklagar om jag låter lite klinisk nu men det här är enda sättet att förklara varför det medvetande du har lärt känna som din vän fortfarande existerar. Ja, du läste rätt. Själen av personen du älskar har inte dött, men eftersom icke-fysisk energi inte förmår känna motstånd mot välmående som vi gör i den fysiska dimensionen (genom exempelvis sorg och rädsla) vibrerar den på en högre frekvens än vad du, i ditt nuvarande känslotillstånd, klarar av att uppfatta.

Min avsikt med det här komplicerade flummet är inte att lära dig prata med andar utan bara att lugna dig lite angående vad som egentligen har hänt med din vän. Och förklara varför du, när du senare i livet befinner dig i ett tillstånd av total lycka, får en märklig känsla av att den här personen är “med dig” på något sätt. :)

Ok, nu går vi vidare. Du ville veta hur attraktionslagen kan tillämpas för att hjälpa dig på traven. Vi börjar med teoridelen.

Attraktionslagens 1-2-3

Attraktionslagen funkar enligt samma princip som ekot, den reflekterar tillbaka det du sänder ut – flerfaldigt. När vi sänder ut “deppig” får vi alltså tillbaka “deppig, deppig, deppig” i form av omständigheter som bekräftar det vi redan kände. När man vill manifestera avsiktligt, dvs. påverka vad attraktionslagen reflekterar tillbaka, måste man ta första steget och sända ut något man verkligen vill få tillbaka.

Det här kan kännas som en riktigt jobbig uppgift men är egentligen inte speciellt svårt. Du varken kan eller behöver tvinga fram sprudlande glädje för att skapa förändring. Det enda du behöver göra är skifta ditt nuvarande känslotillstånd en liten bit – då sätts snöbollen i rullning och den feedback du får hjälper dig stegvis framåt på ett sätt som du aldrig skulle lyckas med om du försökte åstadkomma en annorlunda verklighet genom handling istället för tankearbete.

ÖNSKA
Orsaken till att du inte mår bra nu är att du redan har önskat dig något annat än det du fortfarande iakttar, vi önskar automatiskt varje gång vi upplever en kontrast. Det här steget är alltså klart men det skadar ändå inte att formulera en verbal avsikt. Välj något som känns genuint bra, t. ex. “jag är redo att gå vidare och börja lägga märke till sånt som får min nyfikenhet, livslust och passion att vakna till liv”. Det behöver inte vara mer detaljerat än så nu, du kommer att kunna precisera under processens gång.

TRO
Fundera inte över hur något av det du önskar dig ska gå till (om inte du försöker göra attraktionslagen arbetslös) utan håll dig till din uppgift: att tillåta förändringen. Allt det du önskar dig är redan klart och väntar på att DU börjar leva ut det.

TILLÅT
Att tillåta syftar på att du låter dig själv förvandlas till det du säger dig vilja vara genom att sluta göra tankemässigt / känslomässigt motstånd. Du gör det genom att börja leva dig in i din nya verklighet vilket tydligast märks genom att du förbättrar din sinnesstämning (= känner dig på bättre humör).

De flesta människor har extremt svårt att acceptera den här sista biten. De fortsätter envist tro att det är HANDLING (i form av klagomål över den nuvarande situationen) som skapar förändring. Sorry. Det finns inte tillräckligt handling i världen för att kompensera övertygelser som inte ligger i linje med det man vill åstadkomma. Det går inte att fysiskt jobba fram “det jag inte tror på och känner för”.

Vi skapar genom tanken och skördar frukten av det vi sått (= njuter) genom handling. Det är alltså inget fel på handling men den bör vara inspirerad, i motsats till motiverad. Du ska känna en lustfylld dragning till något istället för att knuffa fram dig själv av rädsla för konsekvenserna ifall du låter bli.

Så här går det till när man tillåter en förändring

Din uppgift är att börja välja tankar som känns lite bättre än de du tänker just nu. Sök efter övertygelser som ger dig en känsla av lättnad. T. ex. övertygelsen “jag har kört fast” kan omformuleras till “jag är redo för en nystart”. Känner du skillnaden? Håll kvar den här tanken en stund och njut av lättnaden den medför. När du gör det levererar attraktionslagen en matchande insikt. Ta fasta på den och mjölka den också. Fortsätt enligt samma modell. Sök efter sånt som bekräftar att det du vill ha är möjligt, ignorera resten.

Vad allt det här egentligen handlar om är att du släpper motståndet som är det enda som står mellan dig och allt du vill uppleva. Lättnaden du känner indikerar att du förflyttar dig uppåt på den emotionella skalan där maktlöshet finns i ena ändan och frihet i den andra. Så här ser den ut:

1. Lycka/Vishet/Styrka/Frihet/Kärlek/Uppskattning
2. Passion
3. Entusiasm/Iver/Glädje
4. Positiv förväntan/Tro
5. Optimism
6. Hoppfullhet
7. Belåtenhet
8. Leda
9. Pessimism
10. Frustration/Irritation/Otålighet
11. Nedtyngdhet
12. Besvikelse
13. Tvivel
14. Oro
15. Förebråelse
16. Modfälldhet
17. Vrede
18. Hämndlystnad
19. Hat/Raseri
20. Avund
21. Otrygghet/Skuld/Ovärdighet
22. Fruktan/Sorg/Depression/Förtvivlan/Maktlöshet

Bara du vet var majoriteten av dina nuvarande tankar placerar dig på den här skalan men idén är alltså att du långsamt ska klättra uppåt. Observera att du inte har tillgång till känslotillstånd som ligger för långt ifrån ditt nuvarande, du kan t. ex. inte hoppa från oro till iver i ett enda steg. Däremot kan du träna på tankar som motsvarar känslotillstånden på vägen och på så sätt förflytta dig precis vart du vill.

När den övre ändan av skalan blir mer dominant i ditt inre än den nedre, då börjar det hända saker. Sånt som du säger dig vilja uppleva alltså.

Obs! Det spelar ingen roll på vilket sätt du släpper efter på motståndet. Många som önskar sig specifika saker t. ex. en ny bil tror att de måste koncentrera sig på den där bilen stenhårt och känna sig överlyckliga varje gång de tänker på den. Helt ok om man klarar av det (för det mesta blir det bara jobbigt, vilket har motsatt effekt), men det går precis lika bra att höja sitt humör genom att distrahera sig med roliga filmer eller genom vad som helst annat som ger en skön känsla. Så fort vårt inre tillstånd förbättras dyker ALLT vi har önskat oss, och som matchar det nuvarande tillståndet, upp automatiskt.

Några slutord

Din situation är som gjord för en fantastisk nystart och det enda du behöver göra nu är att öppna dig för ny inspiration. Låt livet förföra dig och erbjuda dig olika förslag. “Fönstershoppa”. Och när du känner dig dragen till något, ta ett steg närmare. Du kommer inte att ångra dig! :)

7 comments
 1. Tusen miljoner tack för ett sånt långt och utförligt svar, mer än jag kunde begära. Det är så bekvämt att någon liksom ger en ett facit och… du säger det med själen, något ingen annan vågat yttra sig om och så får jag läsa det hos dig med en sådan övertygelse! Mitt stora problem är rädslan över beslutet att ändra till detta positiva tankesätt. Allt är fortfarande färskt eftersom hon avled samtidigt som jag tog studenten och jag var tvungen att förtränga för att ta itu med en sak i taget. Jag är kvar med henne och är orolig att om jag “går vidare” kommer hon bli ett mer och mer avlägset minne. Mitt tankesätt är alltså att om jag är i samma tillstånd som då så är hon närmre mig (och en insikt om att jag måste gå vidare från något är en bekräftelse på att mitt liv kommer förändras totalt, då hon var den största delen av mitt liv. Därför kände jag totalt igen mig i det där att jag tänker att det är hon som är “konstnären”). Men ditt svar var precis vad jag behövde, hoppas andra kan få nytta av det också, jag är ju inte ensam om detta.
  Tack <3

 2. Tack själv för en intressant fråga! :-)

  Om du klarar av lite mer flum kan jag avslöja något som har potential att hjälpa dig i ditt dilemma.

  Tänk efter, det förhållande du och din vän hade tidigare handlade mycket mer om känslor än om det fysiska. Visst, du kunde uppfatta henne med ditt synsinne och du kunde uppfatta henne med ditt hörselsinne, men framför allt kände du henne. Ni kommunicerade genom känslor och det är ju precis det du fortsätter göra nu när du försöker vara nära henne. Du fortsätter använda ditt sjätte sinne trots att du inte längre kan använda de övriga – helt rätt!

  Det är absolut inget problem att du vill behålla din vän nära dig för evigt. Sättet att göra det på är däremot mycket enklare (och behagligare) än du tror. Här kommer förklaringen:

  Det medvetande, som du lärde känna i fysisk form här i den fysiska dimensionen, existerar fortfarande och har inte förlorat sin unika identitet, hon är mao. fortfarande “sig själv”. Däremot är alla negativa personlighetsdrag som du associerar med denna person inte längre en del av henne. Icke-fysisk energi känner endast ren glädje och gör aldrig motstånd till den. Din vän existerar alltså i sin absolut bästa, positivaste och renaste form.

  (Och nu kommer det som är relevant för dig i din önskan att vara nära denna underbara själ.)

  När du vibrerar på en lägre frekvens (dvs. mår dåligt) har du inte tillgång till det hon är nu (ren, positiv energi) – du har endast tillgång till det minne du har av henne. Om du vill känna henne i den form hon är nu behöver du höja din frekvens så att den ligger närmare hennes. När du upplever passion, kärlek, glädje, frihet osv. upplever du samtidigt henne och får då precis samma stöd och inspiration som hon gav upphov till tidigare.

  Samma sak åt andra hållet, icke-fysiskt medvetande kan inte uppfatta något som vibrerar på en låg frekvens, vilket du gör när du gör motstånd till välbefinnande genom oro, sorg, rädsla osv. Din vän kan alltså inte “känna” dig medan du befinner dig i det tillståndet. Hon älskar dig i din renaste form och är omedveten om något som motsäger det (precis som din egen själ, by the way).

  Det här är den största skillnaden på fysiskt fokuserade och icke-fysiskt fokuserade själar – de sistnämnda kan inte vara våra “vänner i nöden” eftersom det tillståndet är onaturligt för dem. Däremot är vi välkomna att möta dem i glädje när som helst.

  Jag önskar dig all lycka och hoppas att du tar hand om dig extra bra nu. Kom ihåg: när du är lycklig upplever du ALLT du vill ha. Och närhet av en avliden närstående är inte ett undantag. :-)

 3. Du anar inte vad du gjort för mig. Detta är ju ett perspektiv jag aldrig tänkt på men som är det bästa nånsin! Men hur …vet du allt detta med positiva frekvenser och så?
  Förresten, det var min vän du hjälpte att attrahera drömutbildningen och du har hjälpt henne mycket med!
  TACK.

 4. Du anar inte hur glad jag blir av att läsa dina rader! Håller tummarna för både dig och din vän. :-)

  Som svar på din fråga:

  Att man själv skapar sin verklighet är något jag alltid har trott på men det var inte förrän boken The Secret dök upp i butikerna som jag fattade exakt hur mycket makt jag har över mina upplevelser.

  Livsfilosofin som presenterades i The Secret sammanföll perfekt med min egen men jag som hatar flum vill alltid veta HUR och VARFÖR saker och ting funkar som de gör istället för att bara nöja mig med “allt går bra om du bara följer instruktionerna”. Därför började jag leta efter mer information om vad attraktionslagen egentligen är och upptäckte snart att reportern som skrev The Secret hämtade sin inspiration från det amerikanska paret Esther och Jerry Hicks. När jag läste deras böcker hittade jag mycket utförligare förklaringar och svaret på alla mina nyfikna frågor – and more.

  Så här beskriver de själva sin kunskap i ämnet:

  Esther, som inte har någon religiös bakgrund och som inte hade några speciella åsikter om livsfrågor överhuvudtaget, började meditera. Hon tyckte att det var jätteskönt men upplevde också något mer svårförklarligt, att hon mottog information på en nivå vi normalt sätt inte anser vara “naturlig”. Hon kallade källan till denna information “Abraham”, ett namn som för henne symboliserar alla religioner i världen.

  Abraham är ett samlingsnamn på en grupp väsen från en icke-fysisk dimension (ett s. k. kollektivt medvetande eller källenergi som vi själva också är en del av). De besvarar gärna de frågor vi är intresserade av att höra svaret på.

  Jag själv är otroligt skeptisk till allt hokus pokus (både religiöst och new age) men den här informationen, som fått namnet Abrahams läror, klingar så otroligt korrekt att jag inte bryr mig om varifrån den kommer. Precis allt känns logiskt och sammanfaller med vad jag kallar sunt förnuft (på steroider).

  Om du är intresserad av att bilda dig en egen uppfattning om ämnet, läs “Attraktionslagen” och “Be så ska du få” av Esther och Jerry Hicks.

 5. Igen, tusen tusen tack Irina för att du delat med dig av ännu en av dina fantastiska guider. Jag är inne här typ varje dag och fattar inte hur jag fick navigationshjälp – nej, navigationsinspiration! genom livets små och stora utmaningar förut, innan jag började intressera mig för L.O.A. och som av ett trollslag ;) hittade din blogg. Som Ella skrev, du säger så grymt kloka och vettiga saker att det bara går RIGHT IN i både hjärta och hjärna.
  Allt gott! // T

 6. Hej Irina!
  Tack, tack, tack för din blogg! Jag älskar den och har läst dina guider och det har hjälpt mig så mycket. Tack vare LOA har jag på något sätt ändrat mitt liv så totalt på bara sju veckor. Jag fattar det inte riktigt själv. Vet inte när det hände.
  Jag behövde verkligen en riktig spark för att komma i gång (och det fick jag ordentligt av mitt ex, för sju veckor sen mådde jag så dåligt som man kan må. Så jag är glad för att han finns, annars hade jag inte skrivit det här just nu). Inlägget ovan hjälper mig de dagarna när jag fortfarande känner mig lite nere. _Tack_ för alla guiderna! Det är så inspirerande!

  På de här sju veckorna har jag nu gått från botten till att nästan vara uppe på toppen.
  Från att gråta och ha ångest över mina studier, ha noll motivation, dåliga betyg och bara slösurfa framför datorn hela tiden (“Jag kan inget, jag är värdelös, jag kommer aldrig lära mig det”), till att sitta X antal timmar i biblioteket med diverse böcker, vara koncentrerad och _förstå_ föreläsningar och seminarier. Och speciellt idag jublade jag för mig själv när poletten föll ner inom ett ämne som jag fick underkänt i förra året.

  Från att sitta framför datorn hela tiden och trycka i mig socker i olika former, till att gå en 7 km powerwalk/springtur varje kväll och ha noll lust att äta sötsaker. Dessutom har jag börjat klättra med några kompisar!! Jag har kämpat så mycket för att bli av med sockerberoende och sen bara händer det! Jag fattar inte?! Och jag som verkligen hatade att springa eller göra något där man måste röra på sig överhuvudtaget?!? Vad har hänt?! :D

  Imorse fick jag dessutom en påminnelse om hur glad jag är över det nya (och det som är det riktiga mig). Jag fick en ordentlig läxa när det gäller studiemedel och när jag halvt panikslaget konstaterade att “mitt gamla jag” satt ordentliga käppar i hjulet för mitt riktiga jag så tänkte jag hela tiden “Detta är det jag varit, det är inte det jag är nu. Nu vet jag vad som hänt om jag fortfarande varit så men det händer inte igen för det är annorlunda nu”.
  Så har jag önskat till universum och tar det lugnt så vet jag att allt ordnar sig.
  Min självbild har blivit betydligt bättre och _jag_ har tom. fixat en grupp med några studiekompisar som jag inte kände förut, där vi träffas en gång i veckan för att gå igenom saker vi inte förstår. Jag som för sju veckor sen inte trodde att nån ville umgås med mig överhuvudtaget, och absolut inte trodde att någon skulle vilja göra någon av mina idéer.

  Jag har även lärt mig att jag har kört LOA hela mitt liv utan att veta om det. För annars hade jag inte suttit i Tyskland sen fem år tillbaks, hittat de perfekta boendena, de perfekta gästfamiljerna, en studieplats på universitetet osv. Däremot har jag dragit åt mig ångest och oro som sitter kvar från trauma upplevelser när jag var liten (Därav “jag kan ingenting” tankarna som kommer när jag inte vågar lita på att jag vill/kann nånting 100%). Nu har jag lärt mig hantera det, och det gick på sju veckor. Min pyskolog som dömde ut mig och sa att jag skulle behöva en lååååång terapi med allt jag gått igenom.
  Nu tänker jag mer, varför ta det den vägen, det finns ju en mycket snabbare väg. Hehe. (och jag är inte kvar hos psykologen heller)

  Så jag kör rejält på LOA, och jag märker varje dag hur det funkar. Allt från att jag förstår vad jag läser och att jag startar studiegrupper till att jag vill klappa en hund eller komma till en viss nivå på bubble shooter ;) Det är ju helt galet kul!
  Nu förstår jag ju även varför jag förut liksom kände på mig att jag kommer bo i ett annat land än Sverige och varför jag av nån anledning bara intresserade mig för tyska när jag satt med franska böckerna på gymnasiet. Nu “vet” jag att jag kommer bo kvar här länge, att mina barn kommer växa upp här och att jag inte behöver oroa mig för pengar. Jag bara vet det och jag låter det komma. Det har liksom alltid varit så och nu förstår jag varför jag alltid tänkt så.
  Så just nu väntar jag bara på att my soul mate ska dyka upp. Jag är säker på att han gör det den närmsta tiden och då skriver jag igen ;)
  Önskelistan har jag i mobilen ;)

  Det kanske blev lite rörigt och långt, men jag ville så gärna dela med mig!
  Hoppas du har haft en underbar dag.

  Mvh Emi (som bott ett år i Hannover förresten!)

 7. Wow Emi, vilket boost-inlägg! Surfade in här för att Irina alltid brukar muntra upp mig på ett eller annat sätt och tydligen även den här gången :) med lite hjälp ;)

  Tyskland är för övrigt ett coolt ställe. Jag har varit i Heidelberg tre gånger nu och der är galet mysigt! Åker igen i juli och jag har redan börjat packa väskan, haha :) håller på fräscha upp tyskan och ska “tenta av” årskurs 6 onsdag. :)

  Irina, U rock! Så kul att du deklarerar bloggsemester och sen blir så inspirerad av dina nya grannar att du inte kan låta bli att blogga :) tack för kloka ord och historier som framkallat många leenden!

Comments are closed.