Vad beror panikångest på?

Jag har precis läst boken “Attraktionslagen” och började därefter fundera på en sak. Jag har precis varit sjukskriven en månad från jobbet pga stress och har precis som du beskrivit i din blogg, fått panikångest när jag har varit på platser som jag inte omedelbart har kunnat lämna om jag vill. Tex. möten, tjänsteresor osv. För att ta ett exempel, så är att hålla en presentation för en grupp något som gör mig jättenervös och denna nervositet är kopplad till en negativ känsla (typ panikartad). Enligt attraktionslagen är en negativ känsla ett tecken på att man inte är i harmoni med sitt inre och att man upplever något man inte vill uppleva. Så långt förstår jag! :) Men hur vet man om den negativa känslan beror på att man helt enkelt har gjort fel val och är på “fel” jobb och för att man bara gör det som andra förväntar sig av en. Eller om det helt enkelt mest handlar om prestationsångest och det är ens inre som talar om att man har fel, när man tror att man inte är tillräckligt bra? Har du någon fundering kring detta?

Svar: När du går igenom livet iakttar du kontrast, dvs. sånt som får dig att bilda preferenser om hur din värld ska vara. Är det stressigt önskar du att det var lugnare, om pengarna inte räcker till önskar du att det fanns mer, om en kollega är trist önskar du att du hade en intressantare, osv. Alla dessa preferenser utgör ditt ideal och du har på alla plan, utom det rent praktiska, redan expanderat till att bli en person som lever i detta ideal.

Du har skapat en standard som du inte kan sänka. Denna standard översatt i känslor = total harmoni, gränslös frihet och ovillkorlig kärlek. En obehaglig känsla indikerar att du i denna stund inte tänker som den person du utvecklats till. Du håller alltså inte jämna steg med dig själv utan fokuserar på problemet som du har att tacka för din utveckling, men som du inte längre har någon nytta av att tänka på. “Verkligheten” är inte en ursäkt för att inte leva sitt nya liv. Varje gång du upplever något du inte tycker om, fråga dig själv: vad vill jag uppleva istället? DÄR hör dina tankar hemma.

Du har inte gjort fel val. Du gör motstånd till valet du gjort. Och med val menar jag inte ditt nuvarande jobb utan ditt nya val, den version av jobbet och den version av dig själv som du har skapat i din idealvärld genom att leva livet och bilda preferenser. Ta dina drömmar och fantasier på allvar! Du vet redan på vilket sätt du egentligen skulle vilja jobba istället för det sätt som du klamrar dig fast vid nu. Sluta göra motstånd genom att tänka tankar som bekräftar varför ditt nuvarande jobb stressar upp dig och varför ditt drömjobb / drömliv är omöjligt att uppnå. Dessa tankar är obehagliga – ifall du inte ännu har märkt det. ;) Börja leta efter tankar som bekräftar motsatsen, att det du vill är möjligt.

Attraktionslagen backar upp dig genom att bombardera dig med allt som matchar din attityd. När du är fokuserad på lösningen kommer en av två saker att hända: antingen börjar ditt nuvarande jobb att leva upp till förväntningarna eller så kommer du att bli medveten om ett annat jobb som gör det. Du blir överöst av bra idéer, fantastiska möjligheter, rätt-tid-rätt-plats-situationer och “rätt” människor på ett sätt som får dig att häpna. Det du anser att är omöjligt förefaller vara omöjligt bara för att du inte ännu känner till allt det som dyker upp när du säger att det ÄR möjligt! :)

Lycka till! Och lova att aldrig mer tvinga dig själv att hålla presentation om du inte aktivt känner att du vill dela med dig av din kunskap. Att vara snäll mot sig själv är viktigare än ALLT annat!

4 comments
 1. Tack, för att du tog dig tid att besvara frågan! Det är du skriver är verkligen tänkvärt och jag får helt enkelt träna lite mer på att förstå attraktionslagen :)

 2. Attraktionslagen är så elementär att den inte går att missförstå. Vad vi behöver träna på är att ha tillit till den.

  Det som för mig personligen tagit längst tid att fatta är att jag inte behöver göra något annat än veta vad jag vill. Jag behöver alltså inte veta HUR min önskan ska förverkligas. Faktum är att jag inte ens KAN veta det eftersom omständigheterna som krävs dyker upp efter att beslutet är fattat, inte innan.

  Känslan av att se orubbliga och högst påtagliga hinder förvandlas till något irrelevant är världens coolaste! :-)

 3. Hej!
  Börjar förstå vad du menar nu.. :) Mitt nuvarande jobb, som är ett bra jobb och verkligen förtjänar en ny chans, har börjat leva upp till mina förväntningar! Förutsättningar för mig har ändrats. T.ex ville jag ha färre tjänsteresor och efter min sjukskrivning anställdes väldigt hastigt och oväntat ytterliggare 2st personer på min avdelning, vilket ger mig färre resor.
  Och när det gäller att hålla presentation/utbildning, försökte jag senast att tänka som du skrev, att jag har en kunskap som de andra inte har och att jag behöver förmedla den till dem. Och det gick mycket bättre!

 4. Hastigt och oväntat… och precis det som behövdes för att ge dig det du vill ha. Vilken tur! ;-)

  Tusen tack för din uppdatering. Jag läste den igår kväll och började le så brett att samtalet vid mitt bord avstannade. Älskar framgångshistorier.

  Lycka till med fortsättningen & kram från Stockholm!

Comments are closed.