Hur vet jag vad jag vill?

Hej Irina! Jag tycker du är superinspirerande, har ett fantastiskt synsätt på livet och att dina guider är jättebra läsning. Mitt största problem dock; ända sedan jag började läsa din blogg är: hur vet jag vad jag vill? Allt verkar så enkelt när man vet vad man vill. Och jag tror på att om man verkligen vill något så kan man komma dit. Men jag är en av de personer som alltid strider mellan olika valmöjligheter och blir frustrerad över att jag inte vet vad jag vill samt önskade att jag visste vad jag verkligen ville. För jag tror att man kan få det man strävar efter. Problemet för mig är dock, hur ska jag bestämma mig? Hur vet jag vad som är bäst för mig? Hur gör jag ett val? Har du något recept på detta?

Svar: Tack! :) Att du “strider mellan olika valmöjligheter” tyder på att du vet vad du vill. Annars skulle det ju inte existera några valmöjligheter, eller hur? Min gissning är att det är tankar på de praktiska detaljerna som sätter krokben för dig. Tankar som bygger på två mycket vanliga, men felaktiga, antaganden.

1. Det ena utesluter det andra

 • Jag vill flytta utomlands, men då kan jag inte vara tillsammans med min man som inte vill flytta.
 • Jag vill skriva på heltid, men då kommer jag inte att tjäna lika mycket som jag gör nu.
 • Jag vill gå ner i vikt, men då kommer mitt liv att vara glädjelöst eftersom jag inte får äta god mat.
 • Jag vill strunta i släktmiddagen, men då kommer min relation med mamma att bli ännu sämre.

Förslag till nytt antagande: Man behöver inte offra hälsan för äventyret, kärleken för karriären, friheten för kärleken, vänskapen för sexet osv. Att uppleva framgång på alla plan är både möjligt och normalt – förutsatt att man inte begränsar sig med tankar om att det är omöjligt. Och om att man precis här och nu måste räkna ut (och bevisa för andra) exakt hur det ska gå till. Vad jag än väljer blir bra, förutsatt att jag ställer mig bakom beslutet helhjärtat.

2. Jag bör fatta ett perfekt beslut, ett som jag inte ångrar senare

 • Den här utbildningen låter jättekul men det kan bli svårt att få jobb när jag blir klar…
 • När jag gifter mig ska det vara för evigt.
 • Jag kan inte säga nej till min kompis, då kommer hon inte att ställa upp för mig när jag behöver henne.
 • Det gäller att välja rätt träningsform. Om jag väljer något som jag senare tröttnar på kommer jag att känna mig som en loser.

Förslag till nytt antagande: Om jag känner mig genuint inspirerad att göra något kan det inte bli fel. Den enda konstanten i mitt liv är välmående, allt annat befinner sig i ständig förändring eftersom varje ny erfarenhet gör att jag upptäcker nya möjligheter som börjar locka mig till sig. Om något känns lockande just nu är det rätt och jag tänker avnjuta det med gott samvete eftersom jag vet att alla de övriga variablerna kommer att anpassa sig för att matcha min livsglädje.

Men om jag verkligen inte vet vad jag vill, hur tar jag reda på det?
Ta en titt på vad du inte vill, sånt du brukar klaga över ofta, och formulera fram motsatsen. Här är några exempel:

 • Jag brukar ofta känna mig stressad. —> Jag vill känna att tiden räcker till och att omgivningens förväntningar inte spelar någon roll för mig.
 • Jag brukar ofta känna mig rädd. —> Jag vill känna mig trygg och ha den övertygelse som behövs för att förstå att allt alltid går bra för mig.
 • Jag brukar ofta känna mig ensam. —> Jag vill känna mig älskad och behövd, jag vill uppleva större gemenskap med dem jag gillar.

När du på det här sättet har vaskat fram guldkornen är det dags att öva in det önskade känslotillståndet så att det blir mer bekant än sin motsats. Lägg fram tankar som stöder din önskade sanning. Börja märka dina framsteg, ignorera allt annat. När du älskar dig själv, är trygg i dig själv och kan lugna dig själv kommer du inte att kunna tolka din verklighet på annat sätt än vad som matchar ditt inre tillstånd.

Det finns också en annan möjlighet…

… du kanske inte har behov av någon större förändring för att tycka att livet är trevligt. Vem har sagt att du måste vilja något överhuvudtaget? Strunta i att jämföra dig med andra. Vi bestämmer själva hur stort glappet ska vara mellan det idealliv vi önskar oss och det slags liv vi tillåter oss leva genom våra förväntningar och övertygelser.

Människor som gillar drama målar gärna upp en fantasitillvaro som skiljer sig väldigt mycket från sin nuvarande. Stora mål utgör större utmaningar, och därmed en häftigare kick när man lyckas sudda ut gränsen mellan tanken och verkligheten, men det går precis lika bra att hålla en lugnare takt. Tom. jag själv, som är 100% övertygad om att ALLT är möjligt, förstår att vissa av mina tankar är så inrotade att jag inte över en natt kan övertyga mig själv att tro på en lycklig landning ifall jag hoppar ner från taket. Därför plågar jag inte mig själv med krav på att utföra sånt som ligger väldigt långt utanför min komfortzon.

Ifall du vill sätta fart på tillvaron men känner dig överväldigad kan det alltså bero på att du inte är mentalt redo för en förändring av den kalibern. Försök inte bestiga Mount Everest med en gång. Sök i stället efter något som också känns kul men som du kan uppnå relativt enkelt. På så sätt får du in vanan att förvänta dig framgång och vågar därefter ta itu med det som tidigare gjorde dig tveksam och förvirrad.

Här kommer ett tips till.

Byt ut “vad vill jag?” mot “vem är jag?”

Beskriv hurudan version av dig själv du vill identifiera dig med. Lägg fram påståenden som ger dig en varm känsla i magen. Exempel:

 • Jag är en ekonomiskt oberoende person som älskar att skämma bort mig själv med vackra saker.
 • Jag är en sympatiskt person och känner mig bra behandlad vart jag än kommer.
 • Jag är en smal person som ser ursnygg ut i snäva klänningar och som har en sund inställning till mat.
 • Jag är populär hos det motsatta könet och blir ständigt påmind om det genom komplimanger och träfförfrågningar.

Börja nu tänka och observera omvärlden utifrån den person du har utvecklats till. Inte för att du försöker tvinga fram fysiska bevis utan för att det känns bra. Att må bra är nämligen det enda du vill! Vad du därefter väljer att “skylla” ditt goda humör på spelar ingen roll. :)

PS. Att utsätta dig för nya situationer och miljöer kan också hjälpa. Här har jag skrivit om mina egna erfarenheter av att inte veta vad man vill.

6 comments
 1. Hej Irina!
  Tack! Det var hjälpsamt. Du skriver alltid på ett bra sätt och gör att problem känns klarare. Jag uppskattar verkligen det, samt att du tar dig tid och tålamod att att skriva allt du gör. Mitt problem handlar om vilken kille jag ska välja och det känns svårare än något annat beslut jag någonsin fattat. För vissa antaganden, typ “det ena utesluter det andra” stämmer ju faktiskt :-) Men jag vet också att jag behöver rannsaka mig själv litet mer samt släppa kontrollen en aning. Kontrollbehov handlar väl om att man vill kontrollera varenda detalj i de beslut man fattar, så att ingenting blir fel, även sådant som ska hända i framtiden, som man faktiskt inte kan kontrollera. Så man måste fatta besluten utifrån en utgångpunkt man inte vet resultaten från. Och detta är jobbigt… Men jag vet att man måste handla och ta beslut. Därför är det bra att ha några ståndpunkter att hålla sig efter. Tack för din inspiration! /Karin

 2. Tack Irina för dina kloka svar (as always!)! Jag instämmer i Karins inlägg, uppskattar verkligen att du tar dig tid. Jag ska nu begrunda detta och se hur jag kan tillämpa det!

  Ha en skön söndag!

  Och Karin, lycka till! :)

 3. Det är minst lika givande för mig, varje gång jag formulerar fram ett svar på någons fråga lär jag mig något nytt om mig själv också. Win-win liksom.

  Lycka till båda två! :-)

 4. Hej!

  Föreläser är det något du gör? Kan man anlita dig för några timmar en dag? Om, vad vill du ha för ersättning/timme då?

  Går det att nå dig mer privat för sådanna här slags förfrågningar?

  Hälsningar Vivi

 5. Nej, tyvärr. Föreläser inte och erbjuder inte heller personlig handledning. Bara lever som jag “lär” och bloggar om sånt som inte är för privat. Eventuell inspiration det väcker hos läsarna är avgiftsfri. :)

Comments are closed.