Hur låter man bli att tänka på fel saker?

Molly: Tänkte ställa en fråga om attraktionslagen. Jag har läst på lite mer nu och undrar hur du själv kom igång med det hela och hur du gör rent praktiskt i ditt vardagsliv. Alltså, det verkar så svårt att inte tänka på det man inte vill ha, utan bara fokusera på det man verkligen vill. Hur gör du?

Svar: När jag flyttade in i min nya lägenhet tog det mig en hel vecka att börja dra ut andra lådan uppifrån när jag stod i köket och skulle ta fram osthyveln. Jag drog oftast ut den första lådan trots att osthyveln inte längre förvarades på samma ställe som i det förra köket. Varför? Gammal vana. Autopilot. Samma sak gäller de tankar du talar om. Din fokusering att betrakta ämnet de gäller är tränad till just denna vinkel. Och trots att du egentligen vet att ”osthyveln inte ligger där” drar du automatiskt fram samma tankar som tidigare… Men har du märkt en sak? När du är på gott humör har du inte alls lika enkelt att tänka negativa tankarna som när du är på dåligt humör. Och häri ligger lösningen.

Istället för att försöka kontrollera dina tankar, träna upp ditt goda humör

Ditt humör anger din aktuella attraktionspunkt och attraherar tankar som matchar känslan. Allt du vill ha finns inne i ditt goda humör! Det är där tankarna du vill tänka håller till – tillsammans med inspiration, goda idéer, impulser till produktiv handling och klarhet i frågor som är viktiga för dig. Att rabbla affirmationer innan man känner sig upprymd är fullständigt lönlöst – det enda som händer är att man övar in sina protester mot något man uppfattar som påtvingad övertalning.

Sök dig till ditt goda humör (med vilka medel som helst) därför att livet i allmänhet och dina intresseområden i synnerhet framstår annorlunda när du befinner dig på den våglängden än när du betraktar dem utifrån ett tillstånd av negativ fokusering.

Regel nummer 1: Undvik att tänka på viktiga saker och att fatta beslut utifrån ett humör som är mindre än bra!

Jag inväntar alltid inspiration, dvs. den där NU-vill-jag-göra-det -impulsen, innan jag bokar flygresor, ringer Skatteverket, tackar ja till ett erbjudande, ställer mig på vågen, brainstormar kring nya projekt osv. ”Garbage in, garbage out”-principen stämmer. Därför avvaktar jag hellre några minuter / timmar / dagar än gör ett halvhjärtad insats som resulterar i en lika halvhjärtad utdelning.

Att ha sitt goda humör nära till hands är guld värt. Så här tillvänjer man sig själv att vibrera på högre frekvens oftare:

1. Varje gång du råkar snubbla in i ett gott humör (genom att höra en bra låt, se solen skina, klappa hunden, whatever…), stanna kvar där så länge som möjligt. Älta allt positivt du kan komma på och gör dig så hemmastadd i tillståndet som möjligt. Till slut blir dina tankar för detaljerade och då trillar du ner några pinnar. Spelar ingen roll, du har redan fått det du var ute efter: träning.

2. Upprepa steg ett under en tid så att din vanligaste sinnesstämning kan beskrivas som gladlynt och positiv.

Grattis! Din ”hemadress” ligger nu i välmåendet och din autopilot är programmerad att styra dit. I praktiken betyder det att det känns lättare och mer naturligt för dig att gravitera till gott humör än till dåligt. Du är nu en optimist. :)

Så här låter man attraktionslagen lösa ens problem:

Nästa gång du är på gott humör, introducera ämnet du skulle vilja ha ett bättre förhållande till. Attraktionslagen kommer att sammanföra dig men idéer som matchar ditt humör och som dessutom handlar om detta specifika ämne. Du kommer att kunna betrakta det ur en synvinkel som inte varit tillgänglig för dig tidigare!

Eftersom du är van att göra tankemässigt motstånd till det här ämnet kommer ditt goda humör troligtvis att försämras, men det är ok. Du blir duktigare i takt med att du övar. Alla våra framgångar är ett resultat av denna process.

Obs! Börja inte brainstorma kring ett ämne som känns jättejobbigt. Välj enklare saker i början. Annars blir det som att gå till gymmet, försöka lyfta den tyngsta vikten, misslyckas och dra slutsatsen att det är omöjligt.

Regel nummer 2: Så fort dina tankar om något ämne börjar kännas obehagliga – bli mindre detaljerad. Gå över till mer generella påståenden.

En obehaglig känsla indikerar att du försöker göra motstånd till något du inte tycker om. I ett attraktionsbaserat universum är motstånd och kallelse samma sak. Oberoende av om du säger ”ja, kom till mig” eller ”nej, gå din väg” är resultatet samma – det du fokuserar på expanderar och börjar dyka upp i din erfarenhet oftare. Gör aldrig, aldrig, aldrig motstånd till något!

Så fort du har observerat något oönskat dyker dess motsats upp i den frekvens som jag kallar gott humör (Esther Hicks kallar den vortex). Din enda uppgift är att söka dig dit innan du tänker vidare på det här ämnet.

Om du dröjer kvar kan du inte låta bli att försöka rättfärdiga och förklara varför du har rätt att protestera, och exakt vad det är som gör dig så upprörd, och vems felet är, och hur hemskt det känns, och hur länge det har pågått, och hur många andra det finns som håller med dig, och bla bla bla bla bla tills luften tar slut. Under hela den tid du ägnar dig åt denna s. k. ”problemlösning” är du starkt fokuserad på exakt det du säger att du inte vill uppleva. Du befinner dig i samma känsloläge som skapade problemet. Är det då konstigt att du får ytterligare bekräftelse på att du har orsak att lida?

Ge upp! Kapitulera! Släpp! Du kan inte lösa ett problem. Så länge du är medveten om att det finns ett problem – finns det. Sök dig till känslan av lösningen i stället.

Här kommer några konkreta exempel på hur man backar bort från tankebanor som inte gynnar en och väljer såna som leder dit man vill:

Min mans rökande är jätteskadligt för honom men han blir irriterad varje gång jag försöker inspirera honom att ta hand om kroppen bättre. Jag känner mig så maktlös men jag vägrar ge upp. Äkta kärlek handlar om att hjälpa den andre bli en bättre människa.

Hur känns det? Läs nu en annan version av samma sak:

Jag älskar min man jättemycket.

Märker du skillnaden? Båda påståenden verkar vara väldigt kärleksfulla men det första dryper av motstånd. Det andra är fritt från motstånd.

Mer detaljerat än så här klarar du inte av att tänka om ett inflammerat ämne och det är ingen idé att försöka innan du blivit stabil i ett tillstånd av välmående som du måste öva upp genom fokusering på annat. Här är ett exempel till:

Nu tänker jag ordna upp min ekonomi. Jag ska sluta göra av med så mycket pengar på småsaker och mina matinköp ska bli billigare. Jag är också värd en högre lön för allt mitt slit, den jag har nu är helt oacceptabel.

Känner du motståndet i det här uttalandet? Orden klingar positivt men de handlar om att ta ett stadigt grepp om ett rådande bristtillstånd och brotta ner det på marken. Du kan ALDRIG brotta ner det icke-önskvärda utan att det klibbar fast i dig, det är som att fajtas med en jättelik tejpremsa. Ta en lååång omväg.

Jag älskar friheten som god ekonomi medför.

Känner du lättnaden? Så ska det kännas när man tänker på ett ämne som man vill uppleva ett gott förhållande med.

Här är ytterligare ett exempel (var extra uppmärksamma nu, alla LOA-fanatiker):

Jag vill bli mer optimistisk. Nu ska jag tänka gladare tankar och strunta i alla surpupporna på jobbet. Och så ska jag klistra upp bilder på allt jag vill ha på en vision board och affirmera varje dag. Och så ska jag hjälpa dem på Twitter att inte skriva så mycket negativt. Dels för att jag ska slippa läsa det och dels för att de ska sluta attrahera mer av samma sak. Två flugor i en smäll!

Att försöka sluta göra motstånd genom att göra motstånd till motståndet är också att göra motstånd. Här kommer ett bättre förslag:

Jag älskar att vara på gott humör.

Summan av kardemumman: sök känslan av välbehag – inte fraser som klingar positivt men känns jobbiga att leva upp till.

Jag försöker aldrig övertala mig själv att tänka positivt när jag mår dåligt. Att göra motstånd till negativa tankar som fått upp momentum är lika smart som att ställa sig framför ett rullande tåg och försöka stoppa det. Istället gör jag som Torbjörn lärt mig göra ifall jag ramlar av en motorcykel: slappna av, låt bli att spänna dig, go with the flow. Jag häller alltså upp en kopp te, slår på en rolig serier och lever framåt i vetskap om att mitt goda humör dyker upp förr eller senare. Här är några tankar jag brukar ta till när alla andra känns obehagliga:

 • ”Jag behöver inte tänka på det här nu.”
 • ”Jag söker inte lösningen, jag söker mitt goda humör och det kan jag hitta hur lätt som helst.”
 • ”Det här ordnar sig, precis som allt annat i mitt liv.”
 • ”Nu vill jag må bra. Jag stänger av hjärnan.”
 • ”Det är inte min uppgift att reda ut det här.”
 • ”Nu har jag gjort allt jag kan för tillfället.”
 • ”Jag tänker inte klart nu. Men jag vet att jag lyckas hälla ner en latte.”

Ok, dags för överkurs…

Vad gör man om någon annan öser ur sig negativa saker i ens närvaro? Ska man gå ut ur rummet för att slippa lyssna?

Att byta läge geografiskt är helt ok, men det allra viktigaste är att byta läge vibrationellt (mentalt). Annars kommer det ställe man anländer till alltid att vara samma som man lämnade. Personen man irriterar sig på är ofta en sådan man inte kan låta bli att tänka på under resten av sitt liv. Speciellt inte om man associerar henne med en större grupp (t. ex. kvinnor, lärare, grannar, Stockholmare, feta människor osv). Att lämna henne fysiskt betyder därför inte att man verkligen lämnar henne – varje gång hon, eller någon man anser att hör till samma kategori som hon, dyker upp i ens tankar kommer obehaget att fortsätta. Därför är det viktigt att sluta argumentera emot även mentalt, inte bara fysiskt.

Mitt bästa exempel handlar om mig och en av mina släktingar. Tänk dig att jag sitter hemma hos henne och får höra följande: ”Roa dig medan du kan, lilla vän. När du fyller 50 kommer livet att bli mycket besvärligare. Då är du rynkig och fet och har inte samma energi som tidigare. Och bla, bla, bla…” Vad är det smartaste jag kan göra i den här situationen?

a) börja försvara min ståndpunkt och presentera konkreta bevis på att jag har rätt och att hon har fel
b) utbrista ”tack för att du önskar mig allt gott!”, storma ut ur rummet och smälla igen dörren bakom mig
c) le ett falskt leende och mumla ”du har rätt i allt du säger” medan jag tänker ”jag vill helst av allt strypa dig nu”
d) låta henne föreläsa så länge hon vill (medan jag tänker på annat) och därefter leda över diskussionen på ett mer neutralt ämne

a, b och c bottnar alla i att man försöker göra uppror mot en pågående negativ manifestering.

Fel tid. Fel plats. Fel frekvens!

När jag befinner mig mitt i en känsla av obehag har jag inte tillgång till det som behövs för att uppleva motsatsen. Mitt enda val är att göra samma sak jag gör när jag råkar hoppa på en tunnelbana som går åt fel håll: slappna av i väntan på nästa station. Istället för att bli hysterisk och försöka bända upp dörrarna.

Regel nummer 3: offra aldrig ditt goda humör i försök att manipulera yttre faktorer så att de ska få dig på gott humör. Det är idiotiskt.

Ta exempel av barnen. Har du märkt hur de tunar ut problemfokuserade vuxna som försöker ”prata allvar” med dem? Så fort samtalet börjar kretsa kring otrevliga eller ointressanta saker försvinner de in i sin egen värld. Genom att förflytta fokus till icke-manifesterad verklighet, som för tillfället känns bättre, lyckas de lämna en jobbig situation utan att göra motstånd till den. De mår bra trots att deras omgivning inte gör det.

När du går ifrån något gör du motstånd. När du går till något fokuserar du på det du vill ha.

Vad är rätt tid, rätt plats, rätt frekvens?

Om jag vill förbättra relationen med min släkting bör jag göra det när jag är ensam och tänker på henne inifrån mitt goda humör (högre frekvens). Efter att jag har tränat mig till att associera henne med välbehag kommer både fysiska och mentala möten att bli trevligare – därför att attraktionslagen inte kan sammanföra oss när hon inte motsvarar min uppfattning av henne.

Innan jag avslutar vill jag upprepa det viktigaste: din uppgift är inte att stirra rakt på något du tycker att är vidrigt och försöka tvinga dig själv att älska det där och då. Din uppgift är att distrahera dig med något som känns bättre. Så fort du mår bra ordnar sig resten.

Du har väl inte missat mina två böcker som förklarar attraktionslagen från grunden? Besök attraktionslagen.info och ladda ner första kapitlet gratis!

Attraktionslagen förklarad enkelt. Hur man attraherar kärlek, pengar och hälsa.
12 kommentarer
 1. Tack så mycket för ditt utförliga svar! Jag har inte hunnit läsa det än, men jag ska göra det under dagen och kanske kommer jag på ännu fler frågor ;-)

 2. Upptäckte denna bloggen av en slump nyligen och det är jag verkligen glad för. Har färsk kärlekssorg (blev lämnad) och har svårt att sluta tänka på saker som hände och saker som jag velat göra annorlunda. Finns ju flera tidigare inlägg om det som varit till stor hjälp. Det kan vara väldigt svårt att bryta ältandet och släppa taget men när man klarar det en stund är det underbart. Jag har redan av mig själv varit inne på att försöka byta långa negativa tankegångar mot enkla tankar som ”Det ordnar sig”, och det ska jag fortsätta med.

  Så tack för att du skriver om detta, och fortsätt gärna med det! Hade varit intressant att höra mer om hur man ska förhålla sig till platser och minnen som hänger ihop med en tidigare kärlek t ex. Man kan vara på bra humör men plötsligt kan en sak eller ett ord göra att man blixtsnabbt associerar till den försvunna kärleken och man får ont i magen. Att undvika de platserna eller sakerna är ofta inte ett alternativ (det kan ju vara ens egen lägenhet t ex) – kan man försöka ladda dem med nytt innehåll? Och ska man försöka ignorera även de goda minnena från förhållandet, för att undvika att tankarna drar iväg till det smärtsamma och för att göra det lättare att gå vidare? Eller kan man glädjas åt det som var?

 3. Tusen tack för alla dina kloka ord. Du har en fantastisk förmåga att förklara saker på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Det är någon månad sedan jag först ”råkade” hitta din sida, och dina ord har varit till stoooor hjälp. Har oxå slukat flera Hicks böcker efter din rekommendation här på sidan. Tänkte att nu är det minsann hög tid att ge dig feedback :)
  Underbart härligt med glada positiva människor som delar med sig av sin glädje och kunskap.
  Ha en strålande dag i vårsolen (ja, här på Västkusten skiner solen ikapp med mitt humör)
  Kram :)

 4. Med risk att upprepa mig igen – du är fantastisk, det är verkligen en gåva att kunna skriva och förklara saker som du gör. Keep up!
  Kramar Iva

 5. Jag ska väl inte upprepa vad alla andra redan sagt så galant, men vilken sann attraktionstalang du är! Läser man det där så är det goda humöret kirrat utan någon vidare ansträngning.;) Thanks!

 6. Tack så otroligt mycket allihopa!

  Det känns fantastiskt kul att skriva för er och jag blir själv förvånad över vilka formuleringar som dyker upp när jag försöker förklara saker som jag tidigare inte har uttryckt i ord.

  Många saker går inte att beskriva alls utan att det låter flummigt och långsökt men jag hoppas att ni med hjälp av det befintliga materialet hittar er egen inspiration och formulerar fram exakt sådana beskrivningar som känns rätt för er.

  T: Guess what… det kommer ett helt inlägg som svar på din fråga. Kunde inte låta bli. ;-) Har skrivit en del av det redan, men hela grejen dyker antagligen inte upp förrän i början av nästa vecka.

  Under tiden, begrunda dina egna visa ord: ”…när man klarar det en stund är det underbart”. Visst är det lockande att vilja klara det igen och igen? Och erkänn att det blir lättare för varje gång.

 7. Fantastiskt! Ser fram emot att läsa det :)

  Vidare fundering: Om du och exet är ovänner men du vill verkligen att ni ska bli vänner någon gång – hur förhålla sig till det? Svårt att bara ignorera en konflikt som ligger och tar energi – något slags val måste man ta. Även om man inte kan lösa problem när man fokuserar på dem, som du skriver. Kanske sända ut en tydlig önskan om att ni ska bli vänner, trots att du inte vet om eller när den andra personen kan tänkas vilja bli vän. ”Det ordnar sig och vi blir vänner”. Och så försöka slappna av och lita på att om det är möjligt, så händer det. För om inte du själv i alla fall är tydlig händer det väl knappast något?

 8. Tack Irina! Din text svarade precis på de frågor jag ville ha svar på. Din blogg är förresten grymt bra! :D

Kommentarer har stängts av.