Hur blir man quantum chic i stället för quantum clueless?

:: Hej Irina! Jag hittade nyligen till din blogg och måste säga att jag är hooked! Du är fantastisk på att förklara och få in många synvinklar på saker och ting som ar med LOA att göra. Undrar om du har något tips på vart kvantfysik kan studeras närmare? Några egna erfarenheter kanske? Varma kramar!

Tack & varma hugs tillbaka! :) Kvantfysik är verkligen fascinerande, speciellt när man ser parallellerna till läran om attraktionslagen. Båda handlar ju om exakt samma sak: om hur energi beter sig och om vad vår realitet egentligen är för något. Jag har inte försökt sätta mig in i den matematiska delen av kvantfysiken men gillar att läsa om principerna samt följa med nyheterna. De sistnämnda är som en spännande följetong, forskarna gör hela tiden nya upptäckter men ju fler frågor man besvarar desto fler nya mysterier dyker det upp.

Ett av de senaste jubelropen orsakades av att man äntligen identifierat den tidigare endast hypotetiska Higgsbosonen som behövs för att standardmodellen ska stämma. Bosonen förklarar hur allting i universum får en massa och brukar även kallas ”gudspartikeln”.

Standardmodellen = en beskrivning av alla kända elementarpartiklar och deras växelverkan med varandra. Elementarpartikel = en partikel som i sin tur inte är uppbyggd av andra partiklar… ett relativt begrepp med tanke på att forskare ständigt upptäcker att inget är så litet att det inte kan sönderdelas i ännu mindre delar. Tiden när atomen troddes vara odelbar är över för länge sen, och protoner och neutroner också. Vi är nere på kvarknivå nu… fast en pimeson är faktiskt uppbyggd av två kvarkar, så bli inte för hemmastadda där. ;)

Den rådande standardmodellen låter inte heller någon vila på lagrarna. Den ger en mycket tillfredsställande beskrivning av universum… om man bara kunde ignorera gravitationskraften. Haha yes, att kvantpartiklar inte visar minsta respekt för den klassiska fysikens lagar är definitivt en issue (läs mer här). Därför är forskarnas våta dröm fortfarande att finna en ”teori om allt”, en modell som inbegriper både elektromagnetisk, svag och stark växelverkan samt gravitation.

Men för att återgå till din fråga, kvantfysik kan med fördel studeras i högskola / på universitet – vilket jag som vanligt inte gjorde. Jag råkade få syn på en spännande artikel i Scientific America, och förstod först ingenting alls förutom att de försökte förklara attraktionslagen på ett krångligare sätt än nödvändigt. Men sen gick jag plötsligt igång på den torrsexiga terminologin och beslöt att sätta mig in i ämnet lite bättre. Läste mig in på bastermerna med hjälp av Wikipedia och Quantum Physics For Dummies (när man inte ens vet vad en foton är, då får man börja längst ner i botten) och upptäckte därefter att YouTube innehåller en massa trevliga klipp där olika begrepp och fenomen förklaras av proffsen själva. Nuförtiden brukar jag också hålla ett öga på Science Daily och läsa senaste nytt i tidningar typ New Scientist.

Det här sättet att ”studera” kvantfysik är bara att skumma på ytan men tillfredsställer ändå min nyfikenhet (som kanske eller kanske inte växer sig större i framtiden). Och med mina nuvarande kunskaper skulle en riktig kvantforskare bara anse mig vara 99% clueless i ämnet, vilket är mer än vad 99% av befolkningen kan skryta med. Plus att jag även kan innehållet i senaste Harper’s Bazaar. ;)

Så är du också intresserade av ämnet, låt inget avskräcka dig. Det är inte krångligare än man gör det för sig. Börja på en nivå som känns kul och bekväm & happy researching framåt!

Du har väl inte missat mina två böcker som förklarar attraktionslagen från grunden? Besök attraktionslagen.info och ladda ner första kapitlet gratis!

Attraktionslagen förklarad enkelt. Hur man attraherar kärlek, pengar och hälsa.
7 kommentarer
 1. Jag kan tipsa om en jätte bra film till er alla som är nyfikna och vill veta mer om kvantfysik. Filmen ”what the bleep do we know” och den förklarar allt jätte bra!! Kan se den hundra gånger. Alltid lär man sig något nytt. Den är länkad på min blogg och går att finna på youtube! Kram till dig Irina och dina fina läsare :)

 2. Haha! Du är bäst! Det där med kvantfysiken är dock inte mitt intresse, men sant såklart! Kom över det här inlägget av Hanna och kakan som jobbar på p3. Två otroligt sköna tjejer i övrigt men det är ju också fantastiskt hur de lyckas attrahera så mycket otroligt otrevliga män i sin tillvaro. Detta inlägg har fått otroligt stor uppmärksamhet på facebook. Men jag tycker det är konstigt att de dissar det första inlägget så hårt! Det stämmer ju på pricken. Jag har aldrig upplevt detta i hela mitt liv. Jag har aldrig kännt mig sämre än en kille under min uppväxt. Jag har alltid kännt mig helt på samma nivå med män och aldrig fått sämre lön än någon karl för jag vet att jag är lika bra som dem. Men intressant!
  Jag vet många tjejer som nyper killar i rumpan också! Haha. Jag tucker bara att det blir så roligt att just feminister lyckas träffa så otrevliga, buffliga och översittarmän hela tiden kolla mina vänner. Så förstår vi varför vi inte ens ger oss in i disskutionen och har ett roligt liv ist ! http://nojesguiden.se/kakan

 3. Julia, jag upplever samma sak. Väldigt intressant det här hur man tolkar saker. Lite hönan-ägget fenomen här tycker jag :). Vilket kom först? Verkar ju iallafall vara ett oändligt kretshjul mellan att uppleva och bekräfta sin attityd och ståndpunkt. Upprepade gånger har jag stött på kvinnors extrema tolkningar av situationer till ”patriarketets normer och förtryck av kvinnor” medan man själv är helt lyckligt ovetandes och inte kan föreställa sig tolkningen som gjorts. Och för det kan man själv få en känga. Intressant!

 4. Wow! Så snabbt lagen funkar!?!
  Han kom plötsligt mannen jag fantiserat om- till o med yrket stämde. Tog ca två veckor bara!
  Nu är det bara pengar, ny lägenhet och lite annat som är på G.
  Glada Lyckliga Påskhälsningar!

 5. Åh så förvirrad jag är…
  Träffade en underbar man i påskas och nu är det lite fnurrigt på tråden.
  När jag mådde som bäst i början så spelade jag en speciell låt och fick en underbar känsla och visualiserade mycket starkt om denne man och mig till den.
  Jag mår ändå bra nu trots fnurran och denna låt poppar upp hela tiden. Kommer först på min Iphone, slogs igång av sig själv på Iphonen en gång (?) samt spelas plötsligt ofta på radion.
  Egentligen är det väl inte så himla fnurrigt mellan oss men jag började analysera vårt förhållande för mycket och blev lite jobbig. Nu lutar jag mig dock bakom men vad fasiken vill universum säga med denna låt?
  Att det blir som jag drömde till den?
  *förvirrad…*

Kommentarer är stängda.