Kan jag ge en annan person bättre självkänsla?

Margit: Jag har en dotter som är väldigt hård mot sig själv, har väldigt dålig självkänsla och alltid ”dåliga tankar”. Jag har arbetat mig upp en bra bit ur ”träsket” och börjar återfå mitt goda humör och känner att min inspiration återkommer. Jag är på rätt spår. Kan jag ge dottern komplimanger och peppa henne så hon sedan själv kan ta sig upp på humörskalan eller måste hon göra allt jobbet själv?

Svar: Du inte kan tänka tankarna i någon annans huvud än ditt eget och därmed inte heller attrahera nya tankar / omständigheter för någon annan människa än dig själv. Men du är långt ifrån maktlös, din optimism har enorm förmåga att influera omgivningen till gynnsammare fokusering!

Eftersom du redan hittat en stabil plats inom dig själv är det enklare för dig att även se samma sak i andra. Vad du kan göra är att behandla dottern utifrån den person hon verkligen är (dvs. den version av sig själv som livet fått henne att vilja uppleva) även i de stunder när hon själv inte gör det.

Konkreta exempel:

 • om hon är beroende av vad andra tänker om henne hjälper det om du värdesätter hennes självständighet och hennes inbyggda instinkt om vad som är bäst för henne.
 • om hon känner sig hjälplös och osäker inför framtiden hjälper det om du lägger märke till saker som väcker hennes entusiasm och som lockar fram hennes glädje och initiativförmåga.
 • om hon anser sig vara oattraktiv hjälper det om du observerar både den nuvarande skönheten i henne och den potential som ligger bara några glada dagar / veckor ifrån.

Obs! Ge dig aldrig in i en “dragkamp” där du försöker avväpna hennes klagomål och ältande enligt följande modell:

Hon: Jag väger 90 kg, ingen man kommer någonsin att vilja ha mig!
Du: Nej då, du är bara inget benrangel som de där hemska fotomodellerna. Försök vara lite positivare nu!

Det här gör henne ännu fastare besluten att övertyga dig om hur rätt hon har. Hon kommer att argumentera för sina begränsningar så länge det krävs för att du ska se och känna samma sak som hon gör – vilket innebär att hon fortsätter öva in tillståndet hon egentligen inte vill stanna kvar i. Önskar man hjälpa någon är målet följande: få henne att öva in känslotillståndet av det hon vill uppleva. Så här går man tillväga:

Tona ner det negativa utan att göra motstånd till det. Behandla problemet hon beklagar sig över som sanning, men en tillfällig sådan. Snudda vid det aktuella läget men fortsätt alltid till det enda logiska: frossandet i den nya idén som blivit född tack vare nuläget. Kommunicera med den person din dotter vill vara och redan är (vilket indikeras av smärtan hon känner när hon förnekar det). Använd humor blandad med kärleksfull beundran av hennes vision – även om hon själv är för hypnotiserad av “här & nu” för att ta denna vision på allvar.

Hon: Jag väger 90 kg, ingen man kommer någonsin att vilja ha mig!
Du: Bra jobbat. 90 kg, och ändå lyckas du inte dölja hur vacker du är. Allvarligt, det där mysfluffet kommer att försvinna fortare än du tror. Det har bara funnits där medan du tagit time-out för att deppa, nu när du är på väg upp igen kommer det att märkas både på in- och utsidan. Du är som gjord för att skapa trafikkaos så ursäkta om jag har lite svårt att oroa mig för din framtid.

Det här är bara ett exempel, du kommer att hitta ditt eget perfekta sätt att uttrycka dig på så fort du slutar ha så stor respekt för situationens “allvar” och inser att din dotter är centrum i sitt universum – med alla privilegier och möjligheter som det medför. Öppna inte munnen innan du ser henne så.

Hur trovärdig du är beror inte på dina ord, det beror på hur genuint du upplever känslan bakom dem. Du kan inte hjälpa en person utifrån ett tillstånd där du lider av att se hennes smärta och hoppas få slut på den genom att pigga upp henne. Däremot är din förmåga att inspirera enorm när du beundrar essensen av hennes varelse, oberoende av hur detaljerna ser ut för tillfället. När din dotters potential lyser så starkt i ögonen på dig att gnället du hör i bakgrunden låter komiskt, då är du en maktfaktor att räkna med. Din övertygelse om hennes framgång kommer att återspeglas i form av rätt ord vid rätt tillfälle, stoltheten i din röst, glädjen i dina ögon och säkerheten i dina handlingar. Och i din ovilja att själv lockas bort från tillståndet du tror på.

Det finns inget annat nöje än ditt eget

Se det fina i din dotter för din egen skull. Det är nämligen DU som önskar dig en lycklig dotter, det är DU som mår dåligt av att betrakta henne ur negativ synvinkel och den enda som kan få dig att må bra är: också DU. Att din dotter löper stor “risk” att influeras till att älska sig själv pga. av din kärlek är bara en bonus. :)

9 comments
 1. Tack för ett otroligt tänkvärt svar. Detta får jag läsa många gånger och ta till mig.
  I våras och somras mådde hon lite bättre och skrev då en må-bra-dagbok med 3 punkter varje dag:
  Vad som varit bra under dagen, vad hon var tacksam för och vad hon behövde hjälp med. Detta slutade hon med för ca 3-4 månader sedan och det märks tydligt på hennes sinnesstämning för hon var gladare och piggare när hon skrev i boken. Nu har jag sagt till henne att börja skriva igen och det ska hon göra med början idag.
  Än en gång tack för ett kanonbra svar.

 2. My pleasure. :-) Det jag framförallt vill rekommendera (utifrån egna upplevelser av föräldrar) är att du ger tjejen lite mer utrymme att hitta sin egen väg och sina egna lösningar. Hon har allt hon behöver på insidan, det största nyttan du kan bidra med är att leva ditt eget liv i enlighet med det som gör dig lycklig. Goda förebilder inspirerar.

 3. Nu var det ett tag sedan jag tittade in på din underbara blogg och
  jag måste bara säga att du har så otroligt fina tankar och svar och jag blir bara såå glad att läsa dom och du ger mej så mycket sköna insikter =)))

  Kram på dej Irina

 4. Håller med alla ovanstående kommentarer. Dina råd och vägledningar faller så självklart, men är ändå så svåra att komma i underfund med när man själv är i en utsatt situation. Tack ännu en gång för en underbar blogg och för att du delar med dig av hur du själv och hur andra bäst bör följa attraktionslagen. Att läsa inläggen är ibland som terapi för själen trots att jag ibland behövt läsa samma text om och om igen för att kunna ta till mig innehållet. Hoppas vi ses snart…är i nuläget nere i Skåne hos mamma men jag hör av mig när jag har vägarna förbi Stockholm. Stor kram och god fortsättning på det nya året :-)

 5. Välkommen tillbaka till Sverige! Hör av dig när du kommer närmare mig så tar vi och skålar in det här året ordentligt. Full fart framåt med flaggan i topp! :-)

 6. Hej i snön!!!
  Jag är som en sådan där leksaksgubbe med en tyngd i botten och puttar man på den så välter den men ställer sig upp igen. Jag har alltså alltid förmågan att komma igen. Det kan ta ett par dagar men min optimsm kommer alltid tllbaka.
  Sådan är dock inte dottern. Då jag är väldigt känslig för folks energier kan jag nästan känna ett svart moln runt henne.
  Hon har väldigt lång väg att gå innan hon kan känna sig någorlunda fri från sin ångest och dåliga tankar och ständigt dåliga humör.
  Jag försöker lyda dina råd men inser att detta tar mycket lång tid så jag bad helt enkelt om hjälp och började tänka i banor: antidepressiva mediciner, men så slog det mig som en blixt från en klar himmel (eller attraktionslagen) Rosenrot. Receptfritt, inga biverkningar och verkar inom 30 minuter. Så nu ska jag köpa hem en förpackning. Har googlat och det verkar vara väl värt att prova.
  Håller alla tummar.

 7. Detta är sanslöst. Jag är småföretagare och har tagit över firman efter min syster som är sjuk. Och givetvis har jag bara försökt tänka positiva saker och tänka hit kunder. Jag har sagt mig själv att inte oroa mig, kunderna kommer. Jag satte 31:e mars som deadline. Innan dess fick jag inte oroa mig för att kunderna skulle utebli. Resultat: kunder, kunder och åter kunder. Och idag ringde de från ett produktonsbolag och skulle göra en dokumentär om min bransch och ville komma och filma nu på torsdag eller fredag. Ska visas i TV4.
  How about that. Måste köpa nya kläder.

 8. Sansfullt, inte sanslöst. Universum fungerar alltid perfekt, tom. när det är istid och snöstorm. ;-)

  Allvarligt, I’m loving this! Grattis i massor. Publicerar dig i ett eget inlägg bara för att jag blev så inspirerad. Tack för smajlet!

Comments are closed.